Hjem

Annonsere

Kontakt

Linker

E-nummer bok

Hva heter tilsetningsstoffene?

E-100 - E-1520

Hvem får mest?

Skadevirkninger

Mye godt uten E

Glutenfri

Økologisk

BarnematAltomLondon.no


 


 

Hvem får mest ?

 

Økende forbruk av tilsetningsstoffer.

Næringsmiddelindustriens forbruk av tilsetningsstoffer har økt betydelig i de senere år. Fra det man kan kalle den spede begynnelse tidlig på femti-tallet, til slutten av nitti-tallet regner man med at det i USA har vært mer enn en tidobling av forbruket av tilsetningsstoffer. Man antar at en gjennomsnitts amerikaner via ferdigmat, leskedrikker, godteri, kaker, is-krem osv. får i seg ca. fire til fem kilo tilsetningsstoffer hvert eneste år. Hvor mye en gjennomsnittlig nordmann får i seg i løpet av et år er ikke registrert, men med et stadig økende amerikanisert kosthold må man anta at det også for oss er en betydelig mengde. Det er anslått at det nå finnes et sted mellom tre til fire tusen forskjellige tilsetningsstoffer som tilbys verdensmarkedet fra de kjemiske industrier. Tenk deg da hvordan alle disse forskjellige kjemikaliene, som bl.a. kan være både kreft, astma- og allergifremkallende, oppfører seg inne i kroppen din.

Hvem vet hva som skjer når det blandes litt Parafinvoks, litt Svovelsyrling, litt Natriumsulfitt, litt Benzosyre, litt Indigokarmin, litt Ferrocyanid osv. Kanskje vi om noen år går rundt i høst mørke kvelder som levende refleksbrikker alle sammen.


 

 

 

Hvem får mest?

Den gruppe i det norske samfunn som får i seg flest tilsetningsstoffer er utvilsomt de yngste generasjoner. Disse er det man trygt kan kalle for storforbrukere av godteri, brus, "junk-food" og alt det som inneholder mest E-stoffer. Vi har også fått klare signaler fra diverse undersøkelser og statistikker om at det er i denne gruppen mennesker hvor det registreres størst økning i bl.a. astma- og allergier.

Tenk deg om hva du gir til dine barn foreksempel av godteri, som uten tvil er den "verste" gruppen når det gjelder tilsetningsstoffer. Kjøper du eksempelvis en gottepose, en pose med sjokoladedrops osv. må du regne med at i slike finnes det både ti og tyve varianter av tilsetningsstoffer. Som et av mange eksempler kan du nedenfor se hva en pose med Bridgeblanding er deklarert å inneholde:

E-120/E-141/E-160a/E-160e/E-161g*/E-171/

E-322/E-330/E-331/E-406/E-414/E-440/E-476/

E-510/E-901/E-903 E-904/E-905c/E-1404.

De nummer som er uthevet er tilsetningsstoffer som er regnet for å kunne være helseskadelige, og kan gi astma- og allergireaksjoner osv for disponerte personer.

Det E-nummer som har fatt en stjerne er et fargestoff som kan være skadelig for menneskeøyets netthinne, og det har siden 1.januar '93 vært ulovlig å bruke i, og importere til Norge, men som nå av en eller annen grunn (EØS) har blit tillatt.

Nå er det nok!

 

Ved en foretatt produkt undersøkelse var det produktkategorier som skilte seg klart ut i negativ retning vedrørende innhold av helseskadelige tilsetningsstoffer. En av disse er det godterieriet som finnes i de alt mer populære stativene hvor du selv kan fylle poser til en pris på nesten 130.- kroner pr. kilo. En annen kategori er alt det småtteriet av tyggiser, kjærligheter på pinne, osv som du finner i store esker lett tilgjengelig på bensinstasjoner og godterikiosker. I tillegg til disse bør du være oppmerksom på både vanlig saft, konsentrert saft og brus spesielt lettbrus. Saft selv hjemme, det er mye enklere enn du tror, og det smaker mye bedre!

I undersøkelsen ble det funnet produkter som inneholdt tilsetningsstoffer som ifølge Mattilsynet er ulovlig å bruke i Norge, og tilsetningsstoffer som bare er tillatt brukt i helt spesielle produkter. Som et par eksempler kan nevnes (også nevnt ovenfor) at fargestoffet E-161g Cantaxantin var tidligere forbudt brukt i Norge. Fargestoffet som i følge beskrivelser bl.a. kan være skadelig for øynene hos mennesker, ble funnet brukt i produkter som er beregnet på barn, i:

Bridgeblanding, Rosa Pantern, Fruktpastiller, Smartis, Sjokoladedrops, Tutti-Frutti, flere brustyper med gul farge, som eks. Solo og Fanta.

Dette fargestoffet ble fra om med 1. januar 1993 forbudt å bruke i Norge. Til tross for et forbud ble det av en eller annen grunn gitt tillatelse til en del virksomheter til å selge ut sine lagre med produkter som inneholdt dette farlige tilsetningsstoffet, med en frist som strakk seg helt til juni/juli samme år. Hovedsakelig dreide dette seg om godteriprodukter. En av markedsaktørene søkte det som tidligere het Statens Næringsmiddel Tilsyn (SNT) om dispensasjon for videre salg, og fikk innvilget dette helt frem til mai måned året etter. Dette mener vi er skammelig. Først settes det et forbud for deretter å gi dispensasjoner slik at ikke produsenter og importører "brenner inne" med sine lagre av produkter som inneholder skadelige tilsetningsstoffer. Dette viser egentlig bare hvor enkelt det er for de virksomheter som ønsker å selge produkter med en slik type tilsetningsstoff. Det indikerer også hvem som styrer både markedet og de kontrollerende organer. Og som du ser, fortsatt finnes det godterier på det norske marked som inneholder Cantaxantin E-161g. Merk: E-161g er nå tillatt brukt i Norge. I tillegg til godterier som inneholder E-161g, lanseres det også andre produkter som inneholder dette tilsetningsstoff. Et eksempel er Bearnaise Saus.

Et annet eksempel er det forbudte fargestoffet E-133 Briljantblå som ifølge beskrivelser både kan være kreft- og astma fremkallende. Dette fargestoffet finner du i tannkremene Rembrandt og Colgate Junior, som markedsføres til oss forbrukere som effektive produkter for å få hvitere og renere tenner. Merk: Dette tilsetningsstoffet er nå tillatt brukt i Norge, og bruken av dette har økt betraktelig bl.a. i flere varianter av sportsdrikke, godteri og mye mer.

 

Kjære forbruker du bør unngå å kjøpe slike produkter til dine barn og deg selv!


 

 

Hvilke produkttyper bør du helst unngå?

Det finnes et utall av produkter på det norske markedet som er "proppet" fulle av tilsetingsstoffer. Dersom du ser på EnummerGuiden.no vil du ganske enkelt finne ut hva som ikke passer for deg. For å gjøre det ennå litt enklere er det her satt opp en liten liste over produkter/produktgrupper som vi ut fra undersøkelsen betrakter som "verstinger". Disse er ikke satt opp i prioritert, men en alfabetisk rekkefølge.

Juice med mange E'er

Her er noen eksempler

 

 

*        Brusprodukter - Spesiellt alt av Light / Lett brus.

*        Desserter - ferdiglagede

*        Dressinger og remulader

*        Ferdigpakkede kaker

*        Fylte kjeks

*        Godterier av alle slag, de med farge og spesielt de med

          blå farge, og alle de som har blank overflate

*        Iskrem (alle varianter)

*        Kakepynt og kakemix

*        Lavkaloriprodukter, såkalte lettprodukter (de aller fleste typer)

*        Posevarer (supper, gryteretter etc.)

*        Potetmospulver - alle slag. Husk at dette er absolutt ikke

          mat for spedbarn! I flere av disse finnes både E-320 og E-321.

*        Salater (alle typer med innhold av majones)

*        Saftprodukter (spesielt konsentrert saft)

*        Sennep (så og si alle merker)

*        Spedbarnvitaminer (flere slag - se innholdsfortegnelsen)

*        Syltepulver

*        Tyggegummi (de aller fleste, men spesielt de som har

          klebe og tatoveringsmerker)

 

 

HUSK: Les nøye på ingredienslista til de næringsmidlene du kjøper!

 

 


 

 

 

Her er litt nyttig informasjon hentet fra noen nettsider i USA

 

 

Food additives have been used for centuries to enhance the appearance and flavor of food and prolong shelf life. But do these food additives really “add” any value to your food?

Food additives find their way into our foods to help ease processing, packaging and storage. But how do we know what food additives is in that box of macaroni and cheese and why does it have such a long shelf life?

A typical American and Australian household spends about 90 percent of their food budget on processed foods, and are in doing so exposed to a plethora of artificial food additives, many of which can cause dire consequences to your health.

 

 

Some food additives are worse than others. Here’s a list of the top food additives to avoid:

 

1. Artificial Sweeteners

 

Aspartame, (E951) more popularly known as Nutrasweet and Equal, is found in foods labeled “diet” or “sugar free”. Aspartame is believed to be carcinogenic and accounts for more reports of adverse reactions than all other foods and food additives combined. It produces neurotoxic effects such as dizziness, headaches, mental confusion, migraines, and seizures. Avoid if you suffer from asthma, rhinitis (including hayfever), or urticaria (hives).Acesulfame-K, a relatively new 

artificial sweetener found in baking goods, gum and gelatin, has not been thoroughly tested and has been linked to kidney tumors.

Found in: diet or sugar free sodas, diet coke, coke zero, jello (and over gelatins), desserts, sugar free gum, drink mixes, baking goods, table top sweeteners, cereal, breathmints, pudding, kool-aid, ice tea, chewable vitamins, toothpaste

 

2. High Fructose Corn Syrup

 

High fructose corn syrup (HFCS) is a highly-refined artificial sweetener which has become the number one source of calories in America. It is found in almost all processed foods. HFCS packs on the pounds faster than any other ingredient, increases your LDL (“bad”) cholesterol levels, and contributes to the development of diabetes and tissue damage, among other harmful effects.

Found in: most processed foods, breads, candy, flavoured yogurts, salad dressings, canned vegetables, cereals.

 

3. Monosodium Glutamate (MSG / E621)

 

MSG is an amino acid used as a flavor enhancer in soups, salad dressings, chips, frozen entrees, and many restaurant foods. MSG is known as an excitotoxin, a substance which overexcites cells to the point of damage or death. Studies show that regular consumption of MSG may result in adverse side effects which include depression, disorientation, eye damage, fatigue, headaches, and obesity. MSG effects the neurological pathways of the brain and disengaged the “I’m full” function which explains the effects of weightgain

Found in: chinese food (Chinese Restaurant Syndrome ) many snacks, chips, cookies, seasonings, most Campbell Soup products, frozen dinners , lunch meats.

 

4. Trans fat

 

Trans fat is used to enhance and extend the shelf life of food products and is among the most dangerous substances that you can consume. Numerous studies show that trans fat increases LDL cholesterol levels while decreasing HDL (“good”) cholesterol, increases the risk of heart attacks, heart disease and strokes, and contributes to increased inflammation, diabetes and other health problems.

Found in: margarine, chips and crackers, baked goods, fast foods.

 

5. Common Food Dyes

 

Studies show that artificial colorings which are found in soda, fruit juices and salad dressings, may contribute to behavioral problems in children and lead to a significant reduction in IQ. Animal studies have linked other food colorings to cancer. Watch out for these ones:

Blue #1 and Blue #2 (E-133)

Banned in Norway, Finland and France. May cause chromosomal damage

Found in: candy, cereal, soft drinks, sports drinks and pet foods

 

Red dye # 3 (also Red #40 – a more current dye) (E124)

Banned in 1990 after 8 years of debate from use in many foods and cosmetics. This dye continues to be on the market until supplies run out! Has been proven to cause thyroid cancer and chromosomal damage in laboratory animals, may also interfere with brain-nerve transmission

Found in: fruit cocktail, maraschino cherries, cherry pie mix, ice cream, candy, bakery products and more!

Yellow #6 (E110) and Yellow Tartrazine (E102)

Banned in Norway and Sweden. Increases the number of kidney and adrenal gland tumors in laboratory animals, may cause chromosomal damage.

Found in: American cheese, macaroni and cheese, candy and carbonated beverages, lemonade and more!

 

6. Sodium sulphite (E221)

 

Preservative used in wine-making and other processed foods. According to the FDA, approximately one in 100 people is sensitive to sulfites in food. The majority of these individuals are asthmatic, suggesting a link between asthma and sulfites. Individuals who are sulfite sensitive may experience headaches, breathing problems, and rashes. In severe cases, sulfites can actually cause death by closing down the airway altogether, leading to cardiac arrest.

Found in: Wine and dried fruit.

 

7. Sodium nitrate/sodium nitrite

 

A common preservative usually added to processed meats like bacon, ham, hot dogs, and corned beef. Studies have linked sodium nitrate to various types of cancer.

Found in: cured meats such as bacon, ham and luncheon meat, hot dogs, anything smoked.

 

8. BHA and BHT (E320)

 

Butylated hydroxyanisole (BHA) and butylated hydrozyttoluene (BHT) are preservatives found in cereals, chewing gum, potato chips, and vegetable oils. This common preservative keeps foods from changing color, changing flavor or becoming rancid. Effects the neurological system of the brain, alters behavior and has potential to cause cancerBHA and BHT are oxidants which form cancer-causing reactive compounds in your body.

Found in: Potato chips, gum, cereal, frozen sausages, enriched rice, lard, shortening, candy, jello.

 

9. Sulphur Dioxide (E220)

 

Sulphur additives are toxic and in the United States of America, the Federal Drugs Administration have prohibited their use on raw fruit and vegetables. Adverse reactions include: bronchial problems particularly in those prone to asthma, hypotension (low blood pressure), flushing tingling sensations or anaphylactic shock. It also destroys vitamins B1 and E. Not recommended for consumption by children. The International Labour Organization says to avoid E220 if you suffer from conjunctivitis, bronchitis, emphysema, bronchial asthma, or cardiovascular disease.

Found in: beers, soft drinks, dried fruit, juices, cordials, wine, vinegar, and potato products.

 

10. Potassium Bromate

 

An additive used to increase volume in some white flour, breads, and rolls, potassium bromate is known to cause cancer in animals. Even small amounts in bread can create problems for humans.

Found in: Breads

Please print this out and take it with you shopping. Remember to read labels and shop as wholesome and organic as possible. The more whole, natural foods you eat, the better off you are – foods that do not contain preservatives, chemicals, fillers, artificial flavors or artificial colours.

 

 

Top 20 Food Additives to Avoid

 

Name

E #

Usage

Facts you need to know

Allura 

Red AC

E129

Food coloring in snacks, sauces, preserves, soups, wine, cider, etc.

Avoid if you suffer from asthma, rhinitis (including hayfever), or urticaria (hives).

Amaranth

E123

Food coloring in wine, spirits, fish roe.

Banned in the U.S. Avoid if you suffer from asthma, rhinitis, urticaria or other allergies.

Aspartame

E951

Sweetener in snacks, sweets, alcohol, desserts, ~diet" foods

May affect people with PKU (phenylketonuria). Recent reports show possibility of headaches, blindness, and seizures with long-term high doses of aspartame.

Benzoic acid

E210

Preservative in many foods, including drinks, low sugar products, cereals, meat products.

Can temporarily inhibit the function of digestive enzymes. May deplete glycine levels. Avoid ifyou suffer from asthma, rhinitis, urticaria or other allergies.

Brilliant 

Black BN

E151

In drinks, sauces, snacks, wines, cheese, etc.

Avoid if you suffer from asthma, rhinitis, urticaria, or other allergies.

Butylated Hydroxy-anisole

E320

Preservative, particularly in fat-containing foods, confectionery, meats.

The International Agency for Research on Cancer says BHA is possibly carcinogenic to humans. BHA also interacts with nitrites to form chemicals known to cause changes in the DNA of cells.

Calcium benzoate

E213

Preservative in many foods, including drinks, low-sugar products, cereals, meat products.

Can temporarily inhibit function of digestive enzymes and may deplete levels ofthe amino acid glycine. Should be avoided by those with hay fever, hives, and asthma.

Calcium sulphite

E226

Preservative in a vast array of foods-from burgers to biscuits, from frozen mushrooms to horseradish. Used to make old produce look fresh.

In the U.S., sulphites are banned from many foods, including meat. They can cause bronchial problems, flushing, low blood pressure, tingling, and anaphylactic shock. The International Labour Organization says avoid them ifyou suffer from bronchial asthma, cardiovascular or respiratory problems and emphysema.

Monosodium glutamate (MSG)

E621

Flavor enhancer.

Has been known to cause pressure on the head, seizures, chest pains, headache, nausea, burning sensations, and tightness of face. Many baby food producers have stopped adding MSG to their products.

Ponceau 4R, Conchineal 

Red A

E124

Food coloring.

People who suffer from asthma, rhinitis or urticaria may find their symptoms become worse following consumption of foods containing this coloring.

Potassium benozoate

E212

See calcium benzoate.

See calcium benzoate.

Potassium nitrate

E249

Preservative in cured meats and canned meat products.

It can lower the oxygen-carrying capacity of the blood; it may combine with other substances to form nitrosamines, which are carcinogenic; and it may have an atrophying effect on the adrenal gland.

Propyl p-hydroxybenozoate, propylparaben, and paraben

E216

Preservative in cereals, snacks, pate, meat products, confectionery.

Parabens have been identified as the cause of chronic dermatitis in numerous instances.

Saccharin & its 

Na, K and Ca salts

E954

Sweetener in diet, and no-sugar products.

The International Agency for Research on Cancer has concluded that saccharin is possibly carcinogenic to humans.

Sodium metabisulphite

 

Preservative and antioxidant.

May provoke life-threatening asthma.

Sodium sulphite

E221

Preservative used in wine-making and other processed foods.

Sulphites have been associated with triggering asthma attacks. Most asthmatics are sensitive to sulphites in food.

Stannous chloride (tin)

E512

Antioxidant and color-retention agent in canned and bottled foods, fruit juices.

Acute poisoning has been reported from ingestion of fruit juices containing concentrations of tin greater than 250 mg per liter.

Sulphur dioxide

E220

Preservative.

Sulphur dioxide reacts with a wide range of substances found in food, including various essential vitamins, minerals, enzymes and essential fatty acids. Adverse reactions: bronchial problems particularly in those prone to asthma, hypotension (low blood pressure), flushing tingling sensations or anaphylactic shock. International Labour Organization says to avoid E220 if you suffer from conjunctivitis, bronchitis, emphysema, bronchial asthma, or cardiovascular disease.

Sunset Yellow 

FCF, Orange 

Yellow S

E110

Food coloring.

Some animal studies have indicated growth retardation and severe weight loss. People with asthma, rhinitis, or urticaria should avoid this product.

Tartrazine

E102

Yellow food coloring.

May cause allergic reactions and asthmatic attacks and has been implicated in bouts of hyperactivity disorder in children. Those who suffer from asthma, rhinitis and urticaria may find symptoms worsen after consumption.

 

Pesticides

With today's chemical farming, even the old adage that "an apple a day keeps the doctor away" must be questioned. For the caterpillar, one brief journey across the average apple is enough to kill it. But what about us? According to the World Health Organization, there were three million cases of severe pesticide poisoning and 20,000 deaths globally in 1996. A survey by the Ministry of Agriculture, Food and Fisheries found that 89% to 99% of all fresh fruit, cereals, and vegetables are sprayed with pesticides! That means that pesticides used in animal feed also contaminate most meat and milk.

Although few proper surveys have been carried out to find the extent of the problem, the Association for Public Analysts randomly tested 305 fruits: 31 of the samples contained pesticide residues above the safety levels, and another 72 samples showed lower pesticide residues. Some fruits-particularly strawberries, raspberries, grapes, and tomatoes had measurable levels of at least six different pesticides! More recent concernes deal with the level of chemicals in carrots and lettuce. In 1994, a survey of carrots found some to have levels 25 times higher than the safety limit. In 1995, 10% of lettuces tested had levels in excess of the safety limit.

What can you do to protect yourself?

1. Select organic fruit and vegetables whenever possible. Wash or peel non-organic produce.

2. Choose fruits and vegetables in season. This means that your exposure to the chemicals used to delay ripening, prolong shelf-life, preserve color and so on, will be limited.

3. Supplement your diet with antioxidant nutrients-vitamins A, C, and E, and the minerals zinc and selenium-since the detoxification of many pesticides involves these nutrients.

Food Additives

Chemicals are purposely added to food to change its color, preserve it, prevent rancidity, keep fats emulsified, and foods stable. Most of the chemicals are synthetic compounds, some with known negative health effects. But more importantly, we don't really know what the long-term consequences of consuming such large amounts of additives are. It is therefore best to avoid all additives, with a few notable exceptions.

Since foods without preservatives are more likely to spoil, it's important to buy fresh produce and consume it relatively quickly. However, there are some additives you don't need to avoid:

Colors

E101

E160

vitamin B2

carotene, vitamin A

Antioxidants

E300-304 E306-309

vitamin C,

tocopherols like vitamin E

Emulsifiers

E322

lecithin

Stabilizers

E375 E440

niacin

pectin

 

Source: www.drmercola.info

 


Annonser

Det ække no E i Safari!


Taco PizzaChorizo Pizza

Taco Pizza               Chorizo Pizza


 Copyright © by author:

Øivind Brekke og Hilde Thorstensen Brekke.

All rights reserved.

Personvern