Hjem

Annonsere

Kontakt

Linker

E-nummer bok

Hva heter tilsetningsstoffene?

E-100 - E-1520

Hvem får mest?

Skadevirkninger

Mye godt uten E

Glutenfri

Økologisk

BarnematAltomLondon.no


 


 

Glutenfri mat

 

 

 

 

Glutenfrie Oppskrifter

-  for små og store

 

 

 


 

 

 

Informasjon

 

Cøliaki

Informasjon om cøliaki og dermatitis herpetiformis (DH). Teksten nedenfor er hentet fra NCFs informasjonsbrosjyre HVA DU BØR VITE OM CØLIAKI. Teksten er skrevet av overlege dr. med. Johan Ek, overlege dr. med. Nils Hovdenak, overlege dr. med. Knut E. A. Lundin, februar 2008.

 

Hva du bør vite om cøliaki

Cøliaki er en sykdom i tynntarmen. Normalt har slimhinnen i tynntarmen utallige små fingerlignende utløpere. Disse kalles tarmtotter (se bilde 1). De som har cøliaki (cøliakere), og ennå ikke har fått behandling, har ødelagte tarmtotter, og slimhinnen kan se ut som på bilde 2. nedenfor. Normale tarmtotter er dekket av tallrike høyt spesialiserte epitelceller, som bidrar til at næringsstoffene i maten brytes ned og deretter suges opp i kroppen. Ved cøliaki skades disse cellene ved inntak av gluten.

(1)

(2)

Hva er årsaken?

Cøliaki fremkalles av gluten. Dette er en proteinforbindelse som finnes i hvete, rug, bygg og spelt (urhvete). Når gluten kommer ned i tarmen fører dette til en skadelig immunreaksjon i slimhinnen hos en cøliaker. Etter flere års forskning vet vi mye om denne skadelige prosessen. Årsaken til at enkelte individer begynner å reagere slik overfor gluten, er ukjent. Noen begynner å reagere som barn, andre først som voksne.

 

Er cøliaki arvelig?

Sykdommen opptrer ofte i familier og er delvis arvelig. Ca 10 % av en cøliakers nære slektninger har sykdommen. Hos eneggede tvillinger vil cøliaki i 70-80% av tilfellene opptre hos begge. Cøliakere har en spesiell egenskap knyttet til det arvelige immunsystem. De fleste cøliakerne har egenskapen kalt HLA-DQ2, færre har egenskapen HLA-DQ8. De aller fleste i befolkningen med HLA-DQ2 eller - DQ8 har imidlertid ikke cøliaki. Påvisning av HLA-DQ2 eller - DQ8 gjøres i en enkel blodprøve.

 

Hvor vanlig er cøliaki?

Sykdommen varierer i hyppighet i verden. Den er spesielt vanlig i den hvite (Caucasoide) rase, blant arabere, indere og pakistanere men svært sjelden blant asiater og negroide. Hvor hyppig sykdommen forekommer i Norge vet man ikke med sikkerhet, men det er grunn til å anta at kanskje så mange som en av 100 i den norske befolkning har cøliaki. Ved utgangen av 2007 var ca 8700 cøliakere registrert som medlemmer i Norsk Cøliakiforening (NCF).

Kilde: NCF

 

 

Norsk

Cøliakiforening

 

 

Norsk

Cøliakiforenings

Ungdom

Nytt regelverk for glutenfrie produkter - Les her ..

 


 

 

Ordbok

Skal du på ferie - og har en eller annen form for matallergi så kan kanskje dette være til hjelp for deg.

Det tyske forbrukerkontoret har laget en nettbasert ordbok tjeneste som skal hjelpe matallergikere som er på reise. Informasjonen i denne  ordboken er tilgjengelig på 25 språk, og her kan du lage ditt eget personlige allergikort som du kan ha med deg. Her kan du se ordboken

Denne allergiordboken kan være nyttig å ha med på ferieturen, men det er viktig å huske på at allergikere alltid må være ekstra på vakt når de spiser ute på restaurant. Språkproblemer kan gjøre det vanskelig å kommunisere med servitører og kjøkkenpersonale på restauranter. I tillegg til dette må man være oppmerksom på at maten kan ha, og de fleste ganger, har en annen sammensetning i utlandet enn det man er vant til hjemmefra. Eksempelvis er det ganske vanlig med Lupin i melet i søreuropeiske land, og dette er noe som kan gi alvorlige allergiske reaksjoner hos dem som har nøtteallergi i en eller annen form.


 


Annonser

Det ække no E i Safari!


Taco PizzaChorizo Pizza

Taco Pizza               Chorizo Pizza


 Copyright © by author:

Øivind Brekke og Hilde Thorstensen Brekke.

All rights reserved.

Personvern